Niehku Mountain Villa: En omsorgsfullt skapad gästupplevelse i hjärtat av Riksgränsen
Dolt från vägen, i de gamla lokstallarna i anrika skiddestinationen Riksgränsen, ligger Niehku Mountain Villa som invigdes 2018. Här välkomnas gästerna med exklusiv värme och personlig service, och hjärtat i anläggningen är matsalen med fönstervägg mot fjället. Oavsett låg eller högsäsong är det här som gästernas starkaste minnen av vistelsen skapas.
Med det öppna köket i fokus, där gästerna kan se varje steg i matlagningen, ansvarade WashTek för att skapa en lösning som både uppfyllde de estetiska kraven och optimerade arbetsflödet. Köket designades för att vara funktionellt och flexibelt, så att det skulle fungera smidigt oavsett om det var en eller flera kockar som arbetade samtidigt. WashTek tog även ansvar för att utrustningen skulle klara de tuffa förhållanden som råder på den avlägsna platsen, där transporter under vintern kan vara begränsade.
– När jag arbetade med Rikard på WashTek så var det naturligt att ge dem mer ansvar med helheten av köket, berättar Claes Darvik, projektledande byggherre och huvudägare i Niehku. Såväl serveringsstation som arbetskök är fullt exponerat, något som ställer stora krav på planering och utformning. Att hålla rent och snyggt när man arbetar är en självklarhet, men när det sker för öppen ridå är det än viktigare och påverkar också arbetsmiljön.
– I ett dåligt planerat kök spiller man onödig tid på att flytta saker och städa. Här har vi från början planerat för att kunna arbeta så smidigt som möjligt. Köket är utformat för att vara optimalt när vi arbetar två personer, men det fungerar också utan problem om vi är tre när det är mycket, eller om man arbetar själv när det är lugnt, förklarar Ragnar Martinsson, kökschef.